tweedehands muziekinstrument

Tweedehands muziekinstrument kopen: Handig of juist erg dom?

Is het verstandig en handig is om een tweedehands muziekinstrument te kopen? Of is het slimmer om een spiksplinternieuwe gitaar, saxofoon of piano te kopen? In dit artikel geven we een overzicht van de voor- en nadelen van de aankoop van een tweedehands muziekinstrument.

Tweedehands muziekinstrument: waar te koop?

Zoek maar eens op tweedehands muziekinstrument op Google. Je wordt overstelpt met zoekresultaten. Je mag trouwens het woord tweedehands ook vervangen door de termen ‘occasion’, ‘gebruikt’ of ‘refurbished’. Het betekent allemaal hetzelfde en gaat om muziekinstrumenten die al een eerdere eigenaar hebben gehad.

Er is een grote markt voor tweedehands muziekinstrumenten. Hieronder hebben een vijftal sites op een rijtje gezet waar je terecht kunt voor een tweedehands exemplaar:

 1. Speurders.nl: Tweedehands muziekinstrumenten kopen? Gebruikte instrumenten …
  “Goede gebruikte muziekinstrumenten voor kinderen en volwassenen vind je natuurlijk bij Speurders.nl snel en makkelijk online. Of het nu gaat om een viool voor je dochter, een piano voor jezelf of een gitaar voor bij het kampvuur, hier slaag je altijd.”
 2. Tweedehands.nl: Muziek | Tweedehands.nl
  Muziek. Liefhebbers van muziek opgelet: tweedehands en nieuwe muziekinstrumenten te koop aangeboden en gevraagd op tweedehands.nl, de gratis advertentiesite. Drumstellen, gitaren, synthesizers, orgels, violen, piano’s en keyboards maar ook muziekacessoires zoals dj gear, flight cases, microfoons, luidsprekers, …”
 3. Tweedehands.net: Tweedehands Muziekinstrumenten te koop op Tweedehands.net!
  “Een tweedehands instrument is even goed, maar veel goedkoper!”
 4. Marktplaats.nl: Muziek en Instrumenten – Marktplaats.nl
  “Nieuwe en tweedehands muziekinstrumenten vind je op Marktplaats.nl. Ook klavecimbels, xylofoon en platenspelers worden aangeboden en gezocht. Muziek en Instrumenten kopen of verkopen doe je via Marktplaats.nl!”
 5. Catawiki.nl: Muziekinstrumentenveiling
  “Elke week weer ‘nieuwe’ tweedehands muziekinstrumenten onder de hamer”.

Er zijn nog veel meer adressen, maar we hebben ons beperkt tot de 5 grootste en meest belangrijke aanbieders.

tweedehands muziekinstrument
Tweedehands muziekinstrument kopen: een goed idee? Bron foto: Pixabay

Tweedehands muziekinstrument: de voor- en nadelen op een rijtje

Vaak zijn deze muziekinstrumenten nog in goede staat en komt het geregeld voor dat de eigenaar enthousiast is begonnen met muziekles. Na een tijdje bleek het gitaarspelen of de blokfluitles toch wel een tikkeltje ingewikkelder dan van te voren werd gedacht. En dan is “Weg met die gitaar” en “Weg met die blokfluit”. Vaak staan dergelijke muziekinstrumenten, in de meeste gevallen zo-goed-als-nieuw op een tweedehands marktplaats te koop. En wil jij juist beginnen met gitaarles, dan ben je ontzettend blij met zo’n gitaar. Een bijna nieuw muziekinstrument dat je maar weinig geld kost. Maar het kan natuurlijk ook anders lopen en kan die prachtige tweedehands gitaar ook een oud kreng blijken waar geen fatsoenlijke noot meer op te spelen is.

Maar wat zijn nu precies de voor- en nadelen?

 1. Het belangrijkste voordeel van een tweedehands muziekinstrument is de lage prijs. Vaak ligt die stukken lager dan de prijs voor een nieuw exemplaar.
 2. Een voordeel van een tweedehands muziekinstrument is dat het een instrument is met een geschiedenis. Misschien haal je wel een piano van een beroemd musicus, is hij vroeger van een beroemde filmster geweest en doen er de mooiste verhalen de ronde over deze piano.
 3. Een derde voordeel van een tweedehands instrument is dat je er niet zo heel voorzichtig mee om hoeft te gaan. Vaak zitten er krasjes en slijtageplekken op en is hij al een beetje beschadigd. Als je je blokfluit op de grond laat vallen of er komt een krasje op, maakt dan echt niet zoveel meer uit!
 4. Ook ben je duurzaam bezig als je een tweedehands viool koop in plaats van een nieuwe. Er hoeft geen extra nieuw instrument gefabriceerd te worden en het oude exemplaar belandt evenmin in de prullenbak. Duurzaam en milieubewust dus!
 5. Een ander voordeel van een tweedehands exemplaar is dit instrument al uitgetest is door de vorige eigenaar. Als er ooit iets mis mee is geweest dan heeft de vorige eigenaar dit probleem hoogstwaarschijnlijk al opgelost.
 6. Als je een tweedehands instrument van een andere muzikant koopt, steun je deze persoon. Je zorg dat deze muzikant weer extra geld heeft en dit geld kan investeren in zijn muziek. Met andere woorden: je bent collegiaal bezig.
 7. Een voordeel van de aankoop van een tweedehands muziekinstrument bij een muziekwinkel is dat deze geïnspecteerd en gereviseerd is. Vaak krijg je op dit tweedehands exemplaar ook nog garantie op.
 8. Een nadeel van een tweedehands muziekinstrument is dat deze vaak beschadigd is en slijtageplekken heeft.
 9. Er is vaak wat met een tweedehands muziekinstrument aan de hand. Er kan technisch iets niet in orde zijn of de klank is niet optimaal. Er is altijd wel wat mee! De reparatiekosten kunnen behoorlijk oplopen en soms bedragen die veel meer dan een nieuw instrument. Goedkoop blijkt dan duurkoop!
 10. Op en tweedehands instrument zit fabrieksgarantie. Mocht er technisch toch iets niet in orde zijn, of als er toch een foutje in is geslopen, dan kan je hem niet retourneren. Zeker niet als je hem van een particulier op een marktplaats hebt gekocht.
tweedehands muziekinstrument
Tweedehands viool. Bron foto: Pixabay

Tweedehands muziekinstrument: Handig idee of uitermate dom?

Is het een goed idee om een tweedehands piano, viool, blokfluit of ander muziekinstrument aan te schaffen? Deze vraag is niet met een ‘ja’ of met een ‘nee’ te beantwoorden. Het hangt af vele factoren zoals je budget, je wensen en je kennis over dat bepaalde muziekinstrument.

Wat wel van belang is dat je je goed moet oriënteren en dat je goed beslagen ten ijs moet komen als je een tweedehands instrument wilt aanschaffen. En als je het zelf niet weet, kun je het beste met een ‘expert’ op koopjacht gaan. Maar dat geldt natuurlijk ook als je een spiksplinternieuw muziekinstrument wilt gaan kopen.

Bronnen: 10 reasons why you should buy used music gear, Tweedehands basgitaar kopen: de voordelen!,

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s